achtergrond

Vertellen over de gouden eeuw

Sommige mensen vinden het hartstikke leuk om een spreekbeurt te houden terwijl anderen al pijn in hun buik krijgen als ze er aan denken. Met onze tips is dat echt niet nodig. En voor de mensen die reikhalzend naar de volgende spreekbeurt uitkijken, hebben we hier wat ideetjes om het verhaal nog leuker te maken.

Kies je onderwerp
Als mensen het over de Gouden Eeuw hebben, bedoelen ze meestal de periode tussen 1602 en 1672. In 70 jaar gebeuren er zo veel dingen dat je je onderwerp een beetje moet afbakenen. Een paar suggesties: Eten in de gouden eeuw, Kleding in de gouden eeuw, Oorlog en vrede in de gouden eeuw en De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC).

De VOC
Omdat het boek Geheim uit de Gouden Eeuw zich grotendeels afspeelt op een VOC-schip, zullen wij ons hier op spreekbeurten over de VOC richten.

Misschien weet nog niet iedereen in je klas wat we bedoelen met de afkorting VOC. Onderaan deze pagina vind je tips over websites en boeken waar je informatie kunt vinden om dat uit te leggen.

Hoe zag een VOC-schip er uit?
Als je je luisteraars wat meer over de VOC hebt verteld, kun je laten zien hoe een VOC schip eruitzag. Klik op deze link om de tekening van het VOC-schip uit het boek Geheim uit de Gouden Eeuw te zien. Daarop staat precies aangegeven welke namen de verschillende plekken hadden.  Gijs, de tekenaar heeft gezegd dat je hem mag downloaden en gebruiken voor je spreekbeurt als je maar de bron vermeldt. Dat wil zeggen dat je bij het plaatje in je presentatie een zinnetje zet zoals: ‘Tekening door Gijs Geleijnse, uit Geheim uit de Gouden Eeuw’.

Welke route legde het schip af?
Misschien is het ook leuk om je klas te laten zien welke route zo’n schip aflegde. Klik hier voor een overzicht. Je mag het gebruiken als je de bron vermeldt.

Meer in detail
Nu je verteld hebt wat de VOC is, hoe zo’n schip eruitzag en welke route het voer kun je wat meer detail treden. Ook hierbij zijn er zo veel mogelijkheden dat je een keuze moet maken. Het leuke daarvan is dat de hele klas een spreekbeurt over de VOC kan houden zonder dat je twee keer hetzelfde verhaal hoort. Hier volgen wat onderwerpen die je zou kunnen kiezen: Waarin handelde de VOC, Het leven aan boord, Kinderen aan boord bij de VOC, Kapers, Ziek zijn op een VOC-schip en Spreekwoorden uit de maritieme geschiedenis.

Al deze onderwerpen komen aan bod in Geheim uit de Gouden Eeuw. Meer informatie kun je onder andere vinden in de volgende boeken:

Femme S. Gaastra, Geschiedenis van de VOC, ISBN 9789057306051.

Roelof van Gelder, Naporra’s omweg, ISBN 9789046702659.

Vibeke Roeper & Roelof van Gelder, In dienst van de compagnie, ISBN 9025346812.

Vibeke Roeper, Zwarte peper, scheurbuik, ISBN 9021479648.

 

en op de volgende websites:

www.vocsite.nl

www.voc-kenniscentrum.nl

www.bataviawerf.nl/spreekbeurt-en-werkstukinformatie1.html

www.bibliotheek.nl/arrangement/onderwerp/78685.verenigde-oostindische-compagnie.html?doelgroep=Basisschool_groep_7-8

www.jeugdbieb.nl/rubriek.php?rID=236&srID=288

archief.schooltv.nl/vroegerenzo/2201943/werkstukken/item/2291277/vaar-mee-met-de-voc/

www.zeeuwsarchief.nl

www.flessenscheepjesmuseum.nl

www.maritiemmuseum.nl

www.scheepvaartmuseum.nl

Hou in gedachten dat niet alles wat op internet staat waar is. Het is altijd goed om te checken of de informatie die je op de ene plek vindt, op een andere website of in een ander boek wordt bevestigd.  

Veel succes!